GSM дайлер за пожарни централи 24V

 • Производител: ЕТА-СИС
 • Код на продукта: 6001
 • Наличност: Не е налично
 • 105.00лв.

 • Без ДДС: 87.50лв.
Ръководство за потребителя.pdf

Ръководство за инсталатора.pdf

Възможни варианти


Уважаеми клиенти, този модул е спрян от производство. В продажба е GSM дайлер за пожарни централи с по-нов хардуер и повече софтуерни възможности. Можете да се запознаете с неговите възможности тук.


Модулът е предвиден за работа с всички пожароизвестителни системи 24V. Оповестява до 9 телефона чрез прозвъняване и/или SMS. Освен за пожар, може да следи и за други проблеми с централата и със захранването. Следи наличието на 220V и състоянието на акумулатора и при желание на потребителя изпраща уведомителен есемес. Притежава пълната функционалност на дайлера за алармени системи.
Може да се поръча във вариант с дълга антена за обекти със слаб обхват на GSM операторите.

   Аналогично на GSM комуникатора 12V, дайлера за пожароизвестяване може да се използва като най-прост известител на събития: въвеждате телефонни номера в СИМ картата, оставяте модула да си 'прочете' зоните при първоначално включване и тествате. По-надолу можете да се запознаете и с останалите функции, които има дайлера и да решите коит от тях да използвате; например: да включвате и изключвате с него осветлението и различни уреди; да получавате обаждане и/или есемес за събития, които са важни за Вас ( (например да започнете да получавате есемес при включване/изключване, за да знаете кога служителите Ви са отишли на работа), да подслушвате помещението, където е монтиран, да променяте телефонните номера, на които звъни и т.н. По всяко време Вие самият (или инсталатора, който е монтирал дайлера) можете с SMS да променяте настройките на дайлера – да добавяте или спирате функционалности.

   Поради идентичните възможности, начин на работа, свързване и програмиране, ръководствата за инсталатора и потребителя за дайлерите за алармени и за пожарни централи са еднакви. Разликата между двете устройства е само в захранващото напрежение. GSM модулите за пожароизвестяване също могат да следят спирането на тока и да изпращат есемеси при слаб акумулатор.

   Независимо как ще използвате дайлера – дали като много просто или като мултифункционално устройство - първото, което трябва да направите, е да подготвите SIM картата, с която той ще работи. СИМ картата трябва задължително да бъде с премахнат PIN код.  

  Телефонните номера, които ще бъдат прозвънявани, могат да бъдат въведени по два начина:

 • Поставяте SIM картата в GSM апарат и записвате номерата директно в нея. При въвеждането на телефонните номера в СИМ-а задължително се слага име във вид на една цифра от 0 до 9. Мястото, на което е записан номерът в SIM картата не е от значение – трябва само да е сред първите 20 записа в СИМ-а, а правата му зависят само от името, което е получил (по-надолу можете да прочетете по-подробно за правата на потребителите). Телефонният номер с име 0 (нула) е предназначен за инсталатора. Инсталаторският номер има право да програмира дайлера, да променя телефонните номера, които ще бъдат оповестявани с прозвъняване или с SMS, но на него не му се звъни. Наличието на инсталаторски номер е удобство и за техника и за клиента: ако искате да бъде някаква промяна в настройките, но не можете да я направите сами, Вашият монтажник може да направи необходимите промени с есемес без да се налага да идва на обекта.

 • Въвеждане на телефонните номера за прозвъняване с SMS. Колкото по-'умни' стават телефоните, толкова по-трудно става да правим простички неща с тях. Например като това да запишем телефонен номер в паметта на SIM картата. Все по-често се оказва, че вместо в СИМ картата, сме записали телефонните номера в телефонния указател на телефона. А и не винаги имаме по ръка апарат, който работи със стандартна по размери СИМ карта. За да Ви спестим подобни неприятности, Ви препоръчваме следния подход: след първоначално включване, дайлерът записва като инсталаторски първия номер, от който получи позвъняване и след това от този номер изпращате есемес с номерата за оповестяване. Как става това стъпка по стъпка е описано по-надолу.

Как става първоначалното включване можете да видите на нашия канал в Youtube или да следвате следните стъпки:

 • Опроводете изходите на пожарната централа, които ще ползвате, като добавяте съпротивления, ако е необходимо, без да свързвате към дайлера

 • Проверете с мултицет дали като включвате и изключвате централата (ако ще се свързва Z2 Open/Close) и като свирне/спре централата, изходите, мерени към 'маса' или минус, се сменят (независимо как)

 • Сложете SIM-картата в дайлера

 • Свържете проводниците към дайлера (пожарния към Z1, Open/Close към Z2) при несвиреща и изключена система и установени други зони на дайлера, ако свързвате такива. Ако свързвате по друг начин Z1 и Z2, ще се наложи да препрограмирате зоните. Ако свързвате 'под напрежение', последно свържете '+' на захранването на дайлера

 • изчакайте дайлера да се регистрира в мрежата и да си 'прочете' зоните. Ако дайлерът не намери в СИМ-а телефонни номера с подходящи име и формат, той остава да мига в оранжево.
  Обаждате му се от своя телефон и той ще запише този номер с име 0 (инсталаторски) и ще започне да мига зеления светодиод.
  Оттук нататък вече можете да го програмирате от този номер с обаждане или с SMS, както и с SMS да въведете останалите телефонни номера.
  За програмиране/смяна на телефонни номера, използвайте следния формат на SMS: 1=0888567890,2=0888123456,#1 (това е примерен SMS, с който се въвеждат телефони 1 и 2 и се изисква обратно SMS с въведените номера, за да ги провери инсталатора). Не въвеждайте интервали в SMS-ите!

 • Направете проби

Програмирането на всички параметри и функции на GSM дайлера става от номерата, записани с име 0 или 1 в СИМ картата, поставена в него. Програмирането може да стане по 2 начина: 1. Обаждате се на комуникатора от някой от тези тел. номера, въвеждате необходимите Ви DTMF команди (простичко казано – цифри и символи) от клавиатурата на GSM апарата си, искате статус и получавате sms с пълния статус и програмираните параметри.2. Изпращате SMS с простички команди от номер с име 0 или 1.


Права на потребителите: те зависят от името, което сте им дали. Прозвъняването при събитие става в последователност 1-2-3-....-9. Напомняме, че на потребителя-инсталатор с име 0 не се звъни. Най- важен и с всички права е този с име 1: първо на него се звъни, той получава SMS-ите (ако сте разрешили такива), може да променя настройки, да превключва релета и да променя телефонни номера. В ръководствата в табличен вид са дадени правата на всички потребители.Смяна на SIM карта: дайлерът е със симкардхолдер тип 'push-push', който позволява вадене/поставяне на сим-картата без да се демонтира дайлера и да се отваря капака му. Смяната задължително се прави при спряно захранване!


Ресет до фабрични настройки: ако по някаква причина се налага, можете да видите как става това на нашия канал в Youtube . Не забравяйте, че при ресет са изтриват и номерата в SIM картата


С всички функции на GSM комуникатора можете да се запознаете в Ръководство за инсталатора. Краткото описание, което ще получите разпечатано заедно с устройството, можете да изтеглите от Ръководство на потребителя. Напомняме, че упътванията (Ръководствата) за дайлери 12V и 24V са идентични.

Брой телефонни номера за оповестяване: до 9 бр.

'Инсталаторски' номер: 1 (той е с име 0. Има всички права за програмиране, но не се оповестява)

Въвеждане/промяна на телефонните номера в SIM-а: по 2 начина ( чрез GSM апарат и с SMS, изпратен от номера с име 0 или 1)

Команда #1 за проверка на записаните в СИМ-а телефонни номера от номера с име 0 или 1

Брой зони: 5 свободно програмируеми

Типове зони: 9 типа

Управление на зоните: чрез подаване или отпадане на „+12V” или чрез подаване или отпадане на „-” , програмира се (При първоначално включване и след ресет, GSM комуникаторът 'прочита' и 'запомня' състоянието на зоните)

Възможност за въвеждане на три SMS -а със собствен текст (става с изпращане на SMS от номер с име 0 или 1). Внимание: SMS-ите трябва да бъдат изписани на латиница!

Възможност за разделяне на зоните на две групи: да, програмира се

Брой цикли на избиране: от 1 до 9, програмира се. Фабрична настройка – 3 цикъла

Допълнителна функция, която дава възможност за избор дали цикълът на прозвъняване да бъде прекратен, когато някой от номерата 'вдигне'. Отхвърлянето на позвъняването не прекратява цикъла, а само вдигането, защото то е акт на поемане на отговорност, че този, който е вдигнал, ще реагира и не е необходимо останалите да бъдат прозвънявани. Вдигането се таксува като разговор за сметка на номера на алармата и черпи стотинки, но пък се запазва в разпечатката като проведен разговор и в случай на нужда може да бъде доказано кой е прекратил цикъла на прозвъняване.

Допълнителна функция – дава възможност за избор дали да спира набирането при изпусната аларма, ако алармения сигнал се възстанови до 40 секунди след сработване. Ако сработилата алармена система бъде изключена в рамките на 40-60 секунди след сработването й (т.е. докато дайлерът все още набира първия записан в сим-картата номер), комуникаторът ще преустанови звъненето и няма да звъни на следващите номера. Идеята е ако потребителят случайно 'изпусне' алармата и тя свирне, да не вдига под тревога цялата рода.

Брой управляеми изходи: 2бр тип отворен колектор 400mA/ max peak 500mA, които комутират „маса” ( изтеглете схемата за свързване на релета)

Режими на работа на управляемите изходи: тригерен (STEADY) или импулсен (Pulsed) режим; програмира се

Права за управление на изходите: с позвъняване от номерата с имена от 0 до 4 и/или с SMS от номера 0 и 1

Проверка статуса на изходите: да; Комбинацията ##, подадена от номера от 0 до 4, им връща SMS със състоянието на изходите

Следене на захранващото напрежение: по желание; програмира се. Не е необходимо да се свързва (опроводява) допълнително. Спирането на тока и слабия акумулатор са две отделни събития, които се оповестяват с отделен есемес. Вие решавате кои са важни за Вас. Фабричната настройка следи само състоянието на акумулатора; ако желаете можете да изключите и този SMS, но не е в интерес на Вашата сигурност.

Тестови sms-и: по желание; програмира се. Фабрично са изключени, могат да бъдат изпращани на максимален интервал 99 часа

Вход за микрофон: да

Изход за слушалки: да

С GSM дайлера имате възможност да чувате какво става в помещението, където е монтиран. Ако Вашият номер е записан от първо до четвърто място в СИМ картата и го наберете - можете да 'подслушвате' какво става в помещението. Ако дайлерът Ви позвъни при аларма (тогава няма значение на кое място в СИМ-а сте записан, достатъчно е номерът Ви да бъде спед оповестяваните номера) и вдигнете, ще чувате какво става в помещението (евентуално сирена, ако е активирана). На платката на GSM дайлера има предвидени вход за микрофон и изход за слушалки. Можете да видите кои са те на приложената снимка и да си ги добавите или пък направо поръчайте дайлера с микрофон. (изтеглете схема за свързване на микрофон и слушалки . Означенията са MIC - микрофон; SP – слушалка).

HELP” меню: да; Комбинацията **, подадена от номер 0 или 1, му връща SMS с формата на командите

Статус на системата и настройките: да; Комбинацията ## , подадена от номер 0 или 1, му връща SMS с пълния статус на модула и програмираните параметри. В края на SMS-a има информация за силата на GSM сигнала - според нейната стойност можете да прецените имате ли нужда от по-мощна антена.

Окомплектовка (включени в цената)
GSM комуникатор 1бр в кутия с размери в мм: 57.5 х 91.3 х 20 (без антената)
Окомплектовка по избор (заплаща се допълнително)
Антена 1бр къса (5см) пръчковидна антена с усилване 2dB. При поръчка може да бъде заменена с друг вид срещу доплащане.

Свързани продукти

Модул реле 12V / 24V / 48V

Модул реле 12V / 24V / 48V

Управляващо напрежение   12V / 24V / 48V  20mA Изходи нормално отв..

10.00лв. Без ДДС: 8.33лв.

GSM антена с магнитен фиксатор и усилване 9 dB

GSM антена с магнитен фиксатор и усилване 9 dB

Антената е с кабел с дължина 1,5м и магнитна част. Усилване 9 dB. Препоръчва се за места със слаб об..

38.00лв. Без ДДС: 31.67лв.

GSM антена с магнитен фиксатор и усилване 6 dB

GSM антена с магнитен фиксатор и усилване 6 dB

Антената е с кабел с дължина 1,5м и магнитна част. Усилване 6dB. Препоръчва се за места със слаб обх..

22.00лв. Без ДДС: 18.33лв.

GSM антена с магнитен фиксатор и усилване 4 dB

GSM антена с магнитен фиксатор и усилване 4 dB

Антената е с кабел с дължина 1,5м и магнитна част. Усилване 4dB. Препоръчва се в случаи, когато GSM ..

15.00лв. Без ДДС: 12.50лв.

GSM антена лепяща с усилване 2 dB

GSM антена лепяща с усилване 2 dB

Антената е с кабел с дължина 1,5м и лепяща част. Усилване 2dB. Препоръчва се в случаи, когато GSM мо..

9.00лв. Без ДДС: 7.50лв.

GSM антена с магнитен фиксатор и усилване 2 dB

GSM антена с магнитен фиксатор и усилване 2 dB

Антената е с кабел с дължина 1,5м или 3м и магнитна част. Усилване 2dB. Препоръчва се в случаи, кога..

9.00лв. Без ДДС: 7.50лв.

GSM антена 5см пръчковидна

GSM антена 5см пръчковидна

Антената е с дължина 5см и усилване 2dB. Антените, които внасяме са с високо качество и надеждн..

7.00лв. Без ДДС: 5.83лв.