GSM дайлер за алармени системи 12V vt31

 • Производител: ЕТА-СИС
 • Код на продукта: 6000.vt30
 • Наличност: В наличност
 • 99.00лв.

 • Без ДДС: 82.50лв.
Ръководство за потребителя.pdf

Ръководство за инсталатора.pdf

Възможни варианти


Произвежданият от нас GSM дайлер е съвместим с всички алармени системи. Той е с универсални фабрични настройки, оповестява до 9 номера и може да работи както като много просто устройство (GSM оповестител), така и като мултифункционално такова. Достатъчно е да въведете телефонни номера в SIM картата и той започва да изпълнява основната си функция – да звъни при аларма - без каквото и да било програмиране. Ако обаче имате и други идеи за приложението му, ето някои от допълнителните функции, които можете да използвате:

- той може да бъде разделен на групи (когато алармената ви система е разделена на партишъни, да оповестява за събития от двата партишина или пък да обслужва две отделни алармени системи в съседни помещения)

- може да управлява релета и с него да включвате/изключвате различни устройства

- може да следи вериги

- може да изпраща различни видове есемеси

- ако му бъде осигурено подходящо захранване, може да се използва като самостоятелна аларма  (изтеглете схема на свързване като самостоятелна система за известяванеи т.н.

Всеки клиент може да използва различни функции на комуникатора според нуждите си.

За обекти със слаб обхват на GSM операторите може да се поръча във вариант с дълга антена ( 1,5 или 3м кабел) и с по-голямо усилване.

  В основата на разработката на GSM комуникатор сме заложили принципа на универсалността: вместо да произвеждаме много на брой тясно специализирани устройства, ние предпочитаме да създадем едно изделие с много възможности и Вие да решавате кои от тях да използвате. Ако искате да използвате дайлера единствено и само като устройство за прозвъняване при аларма, без да се занимавате с програмиране, оставете го да 'прочете' сам зоните си при първоначално включване (по-нататък ще Ви разкажем и покажем как можете да направите това). Богатата функционалност, която има дайлерът, Ви позволява освен за оповестяване, да го използвате и за много други неща: да включвате и изключвате с него осветлението и различни уреди; да получавате обаждане и/или есемес за събития, които са важни за Вас ( (например да започнете да получавате есемес при включване/изключване, за да знаете кога продавачките са отишли на работа или кога тийнейджърът се е прибрал вкъщи), да подслушвате помещението, където е монтиран, да променяте телефонните номера, на които звъни и т.н. По всяко време Вие самият (или инсталатора, който е монтирал дайлера) можете с SMS да променяте настройките на дайлера – да добавяте или спирате функционалности.

  За тези, които познават и монтират нашите дайлери от години: обръщаме внимание, че е в момента в продажба са дайлери със софтуерна версия 30+, които имат добавени две нови функционалности:

  1. Възможност за задаване на индивидуални права на всеки от телефонните номера, записани в СИМ картата

  2. Промяна при програмирането на изходите: когато ги използвате в импулсен режим, можете да сами да определяте продължителността на импулса в диапазона от 1 до 255 секунди.

  Независимо как ще използвате дайлера – дали като много просто или като мултифункционално устройство - първото, което трябва да направите, е да подготвите SIM картата, с която той ще работи. СИМ картата трябва задължително да бъде с премахнат PIN код.

  Телефонните номера, които ще бъдат прозвънявани, могат да бъдат въведени по два начина:

 • Първи начин: Поставяте SIM картата в GSM апарат и записвате номерата директно в нея. От версия v0230/1.11.2019 (vt030 и нагоре) има възможност да се програмират права на всеки тел. номер поотделно. С въвеждането на индивидуални права за всеки номер се постига по-голяма гъвкавост – вече може да има потребители, на които няма да се звъни, но пък биха могли да управляват изходите. Най-важният номер както досега остава този с име 1 и препоръчваме това да бъде номера на собственика, защото освен инсталатора (с име 0), той единствен може да променя телефонни номера и да програмира дайлера. Това негово право е неотменимо и няма значение, че например той не иска на него да му се звъни или пък да получава есемеси (т.е. можете да го въведете с име 1:0001 и той пак ще може да променя телефонни номера и да програмира). Ако не желаете да давате индивиуални права на всеки номер поотделно, можете да процедирате както с предишните версии - новата версия е напълно съвместима със старите, с изключение на малка промяна в програмирането на изходи (виж по-долу). При въвеждането на телефонните номера в СИМ-а задължително се слага име във вид на една цифра от 0 до 9 (ако няма да определяте права за всеки поотделно) или във вида X:ABCD (Х е цифра от 1 до 9, ABCD са единици или нули, с които се задават правата. По-подробно за значението на ABCD можете да прочетете в пълното Ръководство на инсталаора или в съкратеното Ръководство на потребителя). Мястото, на което е записан номерът в SIM картата не е от значение – трябва само да е сред първите 20 записа в СИМ-а. а правата му зависят само от името, което е получил (по-надолу можете да прочетете по-подробно за правата на потребителите).

  Когато не сте задали индивидуални права на номерата, те получават права по подразбиране според полученото име – виж таблицата в Ръководство за инсталатора. Телефонният номер с име 0 (нула) е предназначен за инсталатора. Инсталаторският номер има право да програмира дайлера, да променя телефонните номера, които ще бъдат оповестявани с прозвъняване или с SMS, но на него по подразбиране не му се звъни (можете обаче да промените това със задаване на право да бъде прозвъняван) . Наличието на инсталаторски номер е удобство и за техника и за клиента: ако искате да бъде някаква промяна в настройките, но не можете да я направите сами, Вашият монтажник може да направи необходимите промени с есемес без да се налага да идва на обекта.

 • Втори начин: Въвеждане на телефонните номера за прозвъняване с SMS. Колкото по-'умни' стават телефоните, толкова по-трудно става да правим простички неща с тях. Например като това да запишем телефонен номер в паметта на SIM картата. Все по-често се оказва, че вместо в СИМ картата, сме записали телефонните номера в телефонния указател на телефона. А и не винаги имаме по ръка апарат, който работи със стандартна по размери СИМ карта. За да Ви спестим подобни неприятности, Ви препоръчваме следния подход: след първоначално включване, дайлерът записва като инсталаторски първия номер, от който получи позвъняване и след това от този номер изпращате есемес с номерата за оповестяване. Как става това стъпка по стъпка е описано по-надолу.

Как става първоначалното включване можете да видите на нашия канал в Youtube или да следвате следните стъпки:

 • Опроводете изходите на алармената система, които ще ползвате, като добавяте съпротивления, ако е необходимо, без да свързвате към дайлера

 • Проверете с мултицет дали като включвате и изключвате под охрана (ако ще се свързва Z2 Open/Close) и като свирне/спре алармата изходите, мерени към 'маса' или минус, се сменят (независимо как)

 • Сложете SIM-картата в дайлера

 • Свържете проводниците към дайлера (алармения към Z1, Open/Close към Z2) при несвиреща и снета от охрана алармена система и установени други зони на дайлера, ако свързвате такива. Ако свързвате по друг начин Z1 и Z2, ще се наложи да препрограмирате зоните. Ако свързвате 'под напрежение', последно свържете '+' на захранването на дайлера

 • изчакайте дайлера да се регистрира в мрежата и да си 'прочете' зоните. Ако дайлерът не намери в СИМ-а телефонни номера с подходящи име и формат, той остава да мига в оранжево.
  Обаждате му се от своя телефон и той ще запише този номер с име 0 (инсталаторски) и ще започне да мига зеления светодиод.
  Оттук нататък вече можете да го програмирате от този номер с обаждане или с SMS, както и с SMS да въведете останалите телефонни номера.

  За програмиране/смяна на телефонни номера, когато не задавате индивидуални права, използвайте следния формат на SMS: 1=0888567890,2=0888123456,#1 (това е примерен SMS, с който се въвеждат телефони 1 и 2 и се изисква обратно SMS с въведените номера, за да ги провери инсталатора).

  За програмиране/смяна на телефонни номера, когато задавате индивидуални права, използвайте следния формат на SMS: 1=0888567890:1111,2=0888123456:1001,#1 (това е примерен SMS, с който се въвеждат телефон 1 с всички права и телефон 2 с права само да се оповестява с позвъняване и да превключва изходите. С #1 се изисква обратно SMS с въведените номера, за да ги провери инсталатора)

  Обобщение на правилата при писане на SMS за въвеждане на номера:

  Не пишете интервали! Отделяйте със запетая отделните команди! С един SMS можете да въведете няколко номера наведнъж, да изтриете номер/а, да промените съществуващи вече номера. Добавянето, промяната или изтриването на един номер не променя останалите номера (не е необходимо да ги въвеждате отново, щом вече са записани). С #1 изискайте обратно SMS с въведените номера, за да ги проверите.

 • Направете проби

Програмирането на всички параметри и функции на GSM дайлера става от номерата, записани с име 0 или 1 в СИМ картата, поставена в него. Програмирането може да стане по 2 начина: 1. Обаждате се на комуникатора от някой от тези тел. номера, въвеждате необходимите Ви DTMF команди (простичко казано – цифри и символи) от клавиатурата на GSM апарата си, искате статус и получавате sms с пълния статус и програмираните параметри.2. Изпращате SMS с простички команди от номер с име 0 или 1.

  Права на потребителите: те зависят от името, което сте им дали, ако не са им зададени индивидуални права. Прозвъняването при аларма става в последователност 1-2-3-....-9. Напомняме, че на потребителя-инсталатор с име 0 не се звъни, освен ако не сме задали в индивидуалните права да бъде прозвъняван. В Ръководствата можете да се запознаете подробно с правата по подразбиране.


Смяна на SIM карта: дайлерът е със симкардхолдер тип 'push-push', който позволява вадене/поставяне на сим-картата без да се демонтира дайлера и да се отваря капака му. Смяната задължително се прави при спряно захранване!


  Ресет до фабрични настройки: ако по някаква причина се налага, можете да видите как става това на нашия канал в Youtube . Не забравяйте, че при ресет са изтриват и номерата в SIM картата


С всички функции на GSM комуникатора можете да се запознаете в Ръководство за инсталатора. Краткото описание, което ще получите разпечатано заедно с устройството, можете да изтеглите от Ръководство на потребителя. Напомняме, че упътванията (Ръководствата) за дайлери 12V и 24V са идентични. 

Обобщено:

Брой телефонни номера за оповестяване: до 9 бр.

'Инсталаторски' номер: 1 (той е с име 0. Има всички права за програмиране, но не се оповестява, ако изрично не му зададете да бъде оповестяван)

Въвеждане/промяна на телефонните номера в SIM-а: по 2 начина ( чрез GSM апарат и с SMS, изпратен от номера с име 0 или 1)

Команда #1 за проверка на записаните в СИМ-а телефонни номера от номера с име 0 или 1

Брой зони: 5 свободно програмируеми

Типове зони: 9 типа

Управление на зоните: чрез подаване или отпадане на „+12V” или чрез подаване или отпадане на „-” , програмира се (При първоначално включване и след ресет, GSM комуникаторът 'прочита' и 'запомня' състоянието на зоните)

Възможност за въвеждане на три SMS -а със собствен текст (става с изпращане на SMS от номер с име 0 или 1). Внимание: SMS-ите трябва да бъдат изписани на латиница!

Възможност за разделяне на зоните на две групи: да, програмира се

Брой цикли на избиране: от 1 до 9, програмира се. Фабрична настройка – 3 цикъла

Допълнителна функция, която дава възможност за избор дали цикълът на прозвъняване да бъде прекратен, когато някой от номерата 'вдигне'. Отхвърлянето на позвъняването не прекратява цикъла, а само вдигането, защото то е акт на поемане на отговорност, че този, който е вдигнал, ще реагира и не е необходимо останалите да бъдат прозвънявани. Вдигането се таксува като разговор за сметка на номера на алармата и черпи стотинки, но пък се запазва в разпечатката като проведен разговор и в случай на нужда може да бъде доказано кой е прекратил цикъла на прозвъняване.

Допълнителна функция – дава възможност за избор дали да спира набирането при изпусната аларма, ако алармения сигнал се възстанови до 40 секунди след сработване. Ако сработилата алармена система бъде изключена в рамките на 40-60 секунди след сработването й (т.е. докато дайлерът все още набира първия записан в сим-картата номер), комуникаторът ще преустанови звъненето и няма да звъни на следващите номера. Идеята е ако потребителят случайно 'изпусне' алармата и тя свирне, да не вдига под тревога цялата рода.

Брой управляеми изходи: 2бр тип отворен колектор 400mA/ max peak 500mA, които комутират „маса” ( изтеглете схемата за свързване на релета)

Режими на работа на управляемите изходи: тригерен (STEADY) или импулсен (Pulsed) режим; програмира се

Права за управление на изходите: с позвъняване от номерата с имена от 0 до 4 и/или с SMS от номера 0 и 1

Проверка статуса на изходите: да; Комбинацията ##, подадена от номера от 0 до 4, им връща SMS със състоянието на изходите

Следене на захранващото напрежение: по желание; програмира се. Не е необходимо да се свързва (опроводява) допълнително. Спирането на тока и слабия акумулатор са две отделни събития, които се оповестяват с отделен есемес. Вие решавате кои са важни за Вас. Фабричната настройка следи само състоянието на акумулатора; ако желаете можете да изключите и този SMS, но не е в интерес на Вашата сигурност.

Тестови sms-и: по желание; програмира се. Фабрично са изключени, могат да бъдат изпращани на максимален интервал 99 часа

Вход за микрофон: да

Изход за слушалки: да

С GSM дайлера имате възможност да чувате какво става в помещението, където е монтиран. Ако дайлерът Ви позвъни при аларма (тогава няма значение на кое място в СИМ-а сте записан, достатъчно е номерът Ви да бъде сред оповестяваните номера) и вдигнете, ще чувате какво става в помещението (евентуално сирена, ако е активирана). Всички номера с право да управляват релета (по подразбиране това са тези с имена от 0 до 4) могат да наберат номера на дайлера, той ще им 'вдигне' и могат да 'подслушват' какво става в помещението. На платката на GSM дайлера има предвидени вход за микрофон и изход за слушалки. Можете да видите кои са те на приложената снимка и да си ги добавите или пък направо поръчайте дайлера с микрофон. (изтеглете схема за свързване на микрофон и слушалки . Означенията са MIC - микрофон; SP – слушалка).

HELP” меню: да; Комбинацията **, подадена от номер 0 или 1, му връща SMS с формата на SMS-а за въвеждане на телефонните номера.

Статус на системата и настройките: да; Комбинацията ## , подадена от номер 0 или 1, му връща SMS с пълния статус на модула и програмираните параметри. В края на SMS-a има информация за силата на GSM сигнала - според нейната стойност можете да прецените имате ли нужда от по-мощна антена. Номерата с права да управляват изходи, получават SMS само със състоянието на зоните и изходите и указание как да превключат.Окомплектовка (включени в цената)
GSM комуникатор 1бр в кутия с размери в мм: 57.5 х 91.3 х 20 (без антената)
Документация кратко описание; подробно описание можете да изтеглите от сайта - ръководство за инсталатора
Допълнителни аксесоари 5 броя резистори
Окомплектовка по избор (заплаща се допълнително)
Антена НЕ е включена в цената. Ако нямате в наличност 2G антена със SMA конектор, можете да изберете подходяща за вас и да я поръчате заедно с дайлера
Модул реле 12V / 250V 10A неиндуктивен товар
Технически параметри
Захранващо напрежение 9,5V до 15,5V DC
Номинална консумация 27 mA
Максимална консумация 350 mA
Цифрови входове 5
Цифрови изходи 2 бр. тип отворен колектор max 15V 400 mA
Честота 4 - band International GSM Standard 2G
Sim карта стандартна
Групи една или две
Брой телефони 1 инсталаторски + 1 master + 8 потребителски
Sms-и алармени, системни, управляващи и програмиращи
Размери 57.5 х 91.3 х 20 (без антената)
Тегло 70 гр
Температурни граници от -10 до +70 С
Гаранция 24 месеца

Свързани продукти

GSM/GPRS система за мониторинг  разработка и производство на ЕТА СИС ООД

GSM/GPRS система за мониторинг разработка и производство на ЕТА СИС ООД

1. Обща информация Системата за GSM/GPRS мониторинг на фирма ЕТА СИС осигурява 24 часово наблю..

0.00лв. Без ДДС: 0.00лв.

Алармена система Линкс (LYNX) с дистанционно управление

Алармена система Линкс (LYNX) с дистанционно управление

Централа Lynx 4+1 remote control Линкс с дистанционни) е предвидена за охрана на малки обекти и..

156.00лв. Без ДДС: 130.00лв.

Модул реле 12V / 24V / 48V

Модул реле 12V / 24V / 48V

Управляващо напрежение   12V / 24V / 48V  20mA Изходи нормално отв..

10.00лв. Без ДДС: 8.33лв.

Антенен кабел - удължител за GSM антена

Антенен кабел - удължител за GSM антена

Антенният кабел е с дължина 3м. Има два 2 конектора (SMA male и SMA female) и може да се използва за..

15.00лв. Без ДДС: 12.50лв.

GSM антена с магнитен фиксатор и усилване 6 dB

GSM антена с магнитен фиксатор и усилване 6 dB

Антената е с кабел с дължина 1,5м и магнитна част. Усилване 6dB. Препоръчва се за места със слаб обх..

22.00лв. Без ДДС: 18.33лв.

GSM антена с магнитен фиксатор и усилване 4 dB

GSM антена с магнитен фиксатор и усилване 4 dB

Антената е с кабел с дължина 1,5м и магнитна част. Усилване 4dB. Препоръчва се в случаи, когато GSM ..

15.00лв. Без ДДС: 12.50лв.

GSM антена лепяща с усилване 2 dB

GSM антена лепяща с усилване 2 dB

Антената е с кабел с дължина 1,5м и лепяща част. Усилване 2dB. Препоръчва се в случаи, когато GSM мо..

9.00лв. Без ДДС: 7.50лв.

GSM антена с магнитен фиксатор и усилване 2 dB

GSM антена с магнитен фиксатор и усилване 2 dB

Антената е с кабел с дължина 1,5м или 3м и магнитна част. Усилване 2dB. Препоръчва се в случаи, кога..

9.00лв. Без ДДС: 7.50лв.

GSM антена 5см пръчковидна

GSM антена 5см пръчковидна

Антената е с дължина 5см и усилване 2dB. Антените, които внасяме са с високо качество и надеждн..

7.00лв. Без ДДС: 5.83лв.