Натрупване на сметка от SIM карта, сложена в GSM комуникаторЗапочни дискусия

Admin  :  Натрупване на сметка от SIM карта, сложена в GSM комуникатор Feb 17, 2020 02:44 pm

Колеги, през 2017г правихме разследване как са се натрупали сметки към мобилни оператори от устройства, работещи със SIM карта. Дори да не сте наш клиент, ако ползвате някакви GSM дайлери/комуникатори/модули или както искате ги наречете, тази публикация ще Ви бъде полезна, защото се отнася за всички устройства, независимо чие производство са. Ако искате да прочетете пълното описание на случките, може да прочетете публикацията в нашата страница във Фейсбук.

Напоследък получихме 2-3 съобщения от наши клиенти, че парите в предплатените карти, които ползват, са свършили много бързо. Ето защо тук качвам обяснение на един от механизмите за източване на парите от симкартите:

Устройствата получават SMS, който ги 'абонира' за някаква услуга, игра или нещо подобно. И единственият начин да се откажат от този абонамент е да изпратят обратен SMS с текст СТОП (или подобен). Тоест фирмите, провеждащи подобни кампании, не искат от Вас да потвърдите, че искате да участвате, а искат изрично да потвърдите ОТКАЗ от участие. Хитро, нали? Тъй като GSM комуникаторът няма как да изпрати есемес с искания формат за отказ, автоматично в сметката му започват да се появяват суми, които са описани като разход за изпратен есемес до несъществуващ номер или за проведен разговор. Ако случаят Ви е такъв, не се сърдете на мобилните оператори. Такива игри/томболи се организират от трети страни – фирми, които просто провеждат измамите си чрез мрежата на който и да е мобилен оператор (сигурно и в мрежата на Теленор се провеждат такива игри, по-горе съм цитирала само другите 2 оператора, защото конкретните ни случаи бяха с тях). За да избегнете плащането на услуги, които не сте поискали, спазвайте следното:

ВИНАГИ, КОГАТО ЩЕ ИЗПОЛЗВАТЕ СИМ КАРТАТА В УСТРОЙСТВО, РАЗЛИЧНО ОТ МОБИЛЕН ТЕЛЕФОН, ПОИСКАЙТЕ НА ТОЗИ НОМЕР ДА БЪДАТ СПРЕНИ ВСИЧКИ УСЛУГИ С ДОБАВЕНА СТОЙНОСТ.

Обръщам още веднъж внимание, че ситуация като тези може да се случи с всяко едно устройство, работещо със Сим карта, независимо чие производство е. Аз бих си позволила да Ви препоръчам да спрете услугите с добавена стойност и за телефоните на хората, които не четат и не пращат есемеси – те също лесно могат да се окажат в ситуация да плащат за непоискани услуги.

Колеги, ако някой от Вас има подобен казус, особено ако сте разбрали нещо относно начина по който са ви източили картата, споделете го тук, ще бъде полезно за всички нас.